تاریخچه شرکت فرش راوند
سرآغاز تولید فرش ماشینی
آگاهی از روند تکامل محصولات، نیازمند نگاه به گذشته و توجه به تاریخچه آنهاست. با نگاه تاریخی می توان متوجه شد که محصولات در گذر زمان دستخوش چه تغییراتی شده اند. و چه خط مشی هایی در رابطه با آنها وضع شده است. فرش ماشینی هم از این قاعده مستثنی نیست. نگاه تاریخی به این صنعت موجب می شود تا از روند تکامل و صنعتی شدن آن اطلاعات کامل تری پیدا کنیم.
در اواخر سال 1352، شرکت صنایع کاشان با استفاده از 18 دستگاه ماشین بافندگی ماکویی واندویل، تولید انبوه فرش ماشینی با نام تجاری «فرش راوند» را آغاز کرد. فرش های این کارخانه 350 شانه با تراکم طولی 900 بودند که نخ های خاب آنها نیز از نخ های پشمی ریسیده شده در سیستم نیمه فاستونی تشکیل شده بود.
در سال 1351 بود که کارخانه مخمل و ابریشم کاشان با وارد کردن 6 دستگاه بافندگی، اقدام به تولید فرش ماشینی کرد. این فرش ها از نخ های اکریلیک ریسیده شده در سیستم ریسندگی مستقر در خود کارخانه تولید می شدند.
در سال 1354 ماشینی شدن فرش شدت گرفت. به این معنی که تعداد دستگاه های بافندگی فرش ماشینی در کشور افزایش یافت و دو کارخانه دیگر نیز راه اندازی شدند. اولین کارخانه، کارخانه «فرش پارس» در شهر صنعتی قزوین و دیگری کارخانه «شه بافت» در رشت بود که پس از انقلاب نام آن به «فرش گیلان» تغییر یافت. دستگاه هر دو واحد تولیدی ماشین های بافندگی ماکویی تکسیما بود که از آلمان شرقی وارد کشور شده بود. همزمان با این اتفاق، شرکت مخمل و ابریشم کاشان نیز تعداد 12 عدد ماشینی بافندگی بدون ماکو را به کشور وارد کرد.
چه شهرهایی فرش ماشینی تولید می کنند؟
عمده کارخانه های فرش ماشینی در دو شهر کاشان و آران و بیدگل قرار دارند. فاصله این دو شهر تنها 6 کیلومتر است. در ابتدا اکثر کارخانه ها در شهرک های صنعتی راوند و امیرکبیر کاشان و شهرک سلیمان صباحی آران و بیدگل مستقر بودند. بعدها شهرک هلال در آران و بیدگل، شهرک فتح المبین کاشان و شهرک انصار نوش آباد نیز به این شهرک ها اضافه شدند. البته در گذشته کارخانه هایی هم بودند که خارج از شهرک ها مشغول به فعالیت بودند. تعداد کارخانه های فعال این شهرک ها بین 850 تا 1300 واحد متغیر است. هر وعده، با ورود فناوری های بالاتر بسیاری از شرکت های کوچک توان رقابتی خود را از دست می دهند و از گردونه رقابت خارج می شوند. این اتفاق گویای آن است که رقابت در این صنعت همچنان رقابت بر سر کارایی است و هنوز وارد دوران رقابت نوآوری محور نشده است. امروزه بسیاری از متخصصان نوآوری بر این باورند که مشکل صنعت فرش نبود نوآوری است. امری که خط مشی های دولتی و تفکر سنتی مدیریت شرکت های خصوصی این صنعت بزرگترین علل آن هستند.
زحمات فراوان و تلاش های مدیران صاحب نامی این مهم را برای کاشان فراهم اورد و امروز اگر نام کاشان همراه با فرش ماشینی تکرار میشود ثمره تلاش گذشتگان است . یکی از این مدیران مهندس مروج است .او را میتوان پدر صنعت فرش ماشینی ایران دانست .40 سال پیش مامور شد اولین کارخانه فرش ماشینی ایران را احداث کند.با بنیان گذاران صنعت ایران همچون لاجوردی ها ، رضایی ها ،ارجمندها ، فرمانفرماییانو خسرو شاهی کارکرده و خاطرات زیادی از انها دارد .
مهندس مروج یکی از کارافرینان قدیمی در صنعت نساجی هستند .ایشان اهل شیراز و متولد 1321 هستند .تحصیلاتشان را تا مقطع دیپلم در شیراز گذرانده و دیپلم را در رشته ریاضی گرفته اند .سال 1339 در رشته مکانیک دانشگاه پلی تکنیک گرفته و در سال 1343 مدرک کارشناسی را در این رشته دریافت کرده اند و چندین شغل در جوانی عوض کرده اند . در کارخانه جیپ رامبلر همان پارس خودرو فعلی کارخانه ارج ، نورد اهواز و … کارکرده اندو در گروه صنعتی بهشر ماندگار شدند . در کارخانه روغن شاهپسند که زیر مجموه شرکت بهشهر بود کار کرده اند پس از چند سال به عنوان مسول پروژه قالی راوند به کاشان امدند .اقای مهندس رضا حمیدی تحویل دهند.ایشان ان زمان با شرکت مخمل کاشان کار میکردند. فرش راوند اولین کارخانه فرش ماشینی ایران بود.
خانواده لاجوردی یکی از بزرگترین خانواده های کسب و کاری در ایران بوده است که فعالیت های جدی و وسیع اقتصادی در زمان قبل انقلاب داشته اند و توانسته اند کسب و کارشان را در طی چندین نسل ادامه و توسعه بخشند. این خانواده پایه های صنعتی شدن ایران را بنیان نهاده بودند و تلاش های زیادی برای توسعه و آبادانی کشور داشتهاند. از مهمترین و شناخته ترین افراد این خانواده، آقای حاج سید محمود لاجوردیان پدر بزرگ خانواده و آقایان احمد، قاسم و اکبر لاجوردیان می باشد و از مهمترین مجموعه های صنعتی که توسط این خانواده تاسیس و توسعه داده شدهاند، مجموعه های گروه صنایع بهشهر، شركت سهامي صنايع ساختماني آكام و شرکت پلی اکریل اصفهان و… می باشند.